Κατά το έτος 1991 ξεκίνησε η εφαρμογή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER (LiaisonsEntreActionsdeDévelopementdel’ EconomieRurale – Δεσμοί μεταξύ δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου) στη χώρα μας, η οποία απετέλεσε την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Μέσω της LEADER στηρίχθηκε η ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξής τους.

Η πρωτοβουλία LEADER, μετά την επιτυχημένη εμπειρία τριών περιόδων προγραμματισμού (LEADER Ι, ΙΙ και PLUS (+)), έφτασε σε επίπεδο ωριμότητας που  δίνει τη δυνατότητα στις αγροτικές περιοχές να εφαρμόσουν ευρύτερα την προσέγγιση LEADER στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ, εξυπηρετώντας βασικούς στόχους του. Έτσι, στο πλαίσιο της «προσέγγισης LEADER», εφαρμόζονται τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα σε σαφώς προσδιορισμένες αγροτικές περιοχές. Η εκπόνηση και εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιείται μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης» από τοπικά εταιρικά σχήματα δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (Ομάδες Τοπικής Δράσης - ΟΤΔ) τα οποία δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή, γνωρίζουν τις δυνατότητες και δυσκολίες της και είναι αντιπροσωπευτικά των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων αυτής.

Μέσω του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER», υλοποιούνται δράσεις που αποσκοπούν:

  • στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων,
  • στη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες,
  • στη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • στην ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων,
  • σε βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό,
  • στην ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών,
  • στη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς.

Παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία και δικτύωση μεταξύ περιοχών, φορέων και κλάδων προκειμένου να αναπτυχθούν νέοι τρόποι και διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιλεγμένων αγροτικών περιοχών.

Αρχές και Φορείς εφαρμογής του Άξονα 4 «Προσέγγιση LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) 

Ο Άξονας 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) αφορά στην εφαρμογή της προσέγγισης LEADER, τα χαρακτηριστικά της οποίας ορίζονται στο τμήμα 4 του Καν. 1698/2005.

Για την εφαρμογή του Άξονα 4 του ΠΑΑ αρμόδιοι είναι:

α) Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (ΕΥΔ ΠΑΑ), η οποία σύμφωνα με το ν. 3614/2007 είναι αρμόδια για τη διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ με αποδοτικό, αποτελεσματικό και ορθό τρόπο.

β) Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος, σύμφωνα με τη με αριθ. 327739/11.10.2007 (ΦΕΚ Β’ 2038) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ορισθεί ως Οργανισμός Πληρωμών που παρέχει για τις πληρωμές της Δημόσιας Δαπάνης προς τους δικαιούχους επαρκή εχέγγυα βάσει του άρθρου 6 του Καν. (ΕΚ) 1290/2005 και υποβάλλει τις δηλώσεις δαπανών προς το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

γ) Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ - Διαφοροποίηση, η οποία:

  • ασκεί μέρος των καθηκόντων της ΕΥΔ ΠΑΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 75 του Καν. 1698/2005 και του ν. 3614/2007, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί με την με αρ. 324005/2008 (ΦΕΚ 1866/Β/12.9.08) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών – Οικονομίας και Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη με αρ. 10851/2008 (ΦΕΚ 2456/Β/2.12.08) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν κάθε φορά,
  • ασκεί μέρος των καθηκόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί με την αριθ. 262065/19.2.2009 (ΦΕΚ 327/Β/23.2.2009) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν κάθε φορά.

δ) Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), οι οποίες είναι τοπικές εταιρικές σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα που σχεδιάζουν και υλοποιούν για σαφώς προσδιορισμένες αγροτικές περιοχές (περιοχές παρέμβασης) τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ.

Scroll to top